Thursday, 13 December 2012

Letting go...

Diilhamkan dari kisah saya dan teman-teman..
Daripada perspektif saya melihat kekecewaan...

Penat!!! Seluruh badan terasa penat..tangan menggeletar...jantung berdegup kencang..hati tiada lagi tenang..air mata mengalir tanpa disedari.. Please..don't cry.. hati.. tlg faham... Badan..penat..please let go.. Hati berkata..tak nak.. I still want to try.. Pernah kah awak mengalami keadaan ini semua.. Bila hidup terasa begitu penat mencuba.. Hendak melepaskan segalanya tapi tidak mampu...

Tatkala ini,hidup terasa kosong.. Biarpun riuh di sekeliling tapi jiwa tetap kosong.. Di saat semua ketawa..diri tetap tidak mampu untuk ketawa walaupun digagahkan... Begitulah rasa bila dikecewakan di saat hati terasa sangat sayang.. Menyedari hakikat diri perlu melepaskan untuk terus hidup..tapi tetap juga tidak mampu.. Kenapa?? Kerana hati degil..

Di saat memejamkan mata..terasa alangkah bagusnya kalau hidup terhenti di sini.. Biar tiada lagi rasa sakit..biar tiada lagi dia..biar tiada lagi mereka.. Melepaskan dia,mereka,cinta,kenangan,masalah..adalah sangat susah... tetapi lama memendam akan lebih menyusahkan..awak tidak akan ada kemampuan lagi untuk hidup.. Bertahan dan terus bertahan..penatnye!!!!!

Some people thing to be strong is to never feel pain. In reality,the strongest people are the ones who feel it,understand it and accept it...

See..please..letting go is the only way... Bila tiada lagi jalan penyelesaian..bila semua telah dilakukan tetapi tetap juga rasa no way out.. Please..let yourself go.. You deserves to seek for your own happiness.. Percayalah..segalanya akan indah pada waktu Nya...

Heart..give me abreak..

Saturday, 8 December 2012

If by Rudyard Kipling


Semua pernah belajar literature bukan?? Dan rasanya semua pernah dengar poem If by Rudyard Kipling... Sebenarnya,dalam saya menghadapi cabaran dan berhadapan dengan pelbagai ragam manusia..this poem really inspire me... Poem yang kita pelajari semasa kita masih awal remaja lagi..susah untuk kita fahami..dan bila hidup mengajar kita..di saat itulah kita memahami.. In trying times..this poem resonate you..

If you can keep your head when all about you
Are losing theirs and blaming it on you,
If you can trust yourself when all men doubt you,
But make allowance for their doubting too;
If you can wait and not be tired by waiting,
Or being lied about, don't deal in lies,
Or being hated, don't give way to hating,
And yet don't look too good, nor talk too wise:


If you can dream - and not make dreams your master;
If you can think - and not make thoughts your aim;
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same;
If you can bear to hear the truth you've spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to, broken,
And stoop and build 'em up with worn-out tools:


If you can make one heap of all your winnings
And risk it on one turn of pitch-and-toss,
And lose, and start again at your beginnings
And never breathe a word about your loss;
If you can force your heart and nerve and sinew
To serve your turn long after they are gone,
And so hold on when there is nothing in you
Except the Will which says to them: 'Hold on!'


If you can talk with crowds and keep your virtue,
' Or walk with Kings - nor lose the common touch,
if neither foes nor loving friends can hurt you,
If all men count with you, but none too much;
If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds' worth of distance run,
Yours is the Earth and everything that's in it,
And - which is more - you'll be a Man, my son!

The work was written in 1895 and first published in the Brother Square Toeschapter of Rewards and Fairies, Kipling’s 1910 collection of short stories and poems. It has been translated into at least twenty-seven different languages, likely many more. Also, in 1907, he was awarded the Nobel Prize in Literature, making him the first English language writer to receive the prize.


Don't ask what the meaning of life is.. You define it...

Friday, 7 December 2012

Matters of My Heart..

Bicara dari hati...

          Sejak dari dalam kandungan,kita sudah mulai mengenal susah payah.. Dari hari kita dilahirkan,kita berusaha untuk berjaya keluar sebagai "baby"..berusaha untuk mengeluarkan tangisan kita yang pertama untuk menutup foramen ovale..dan mencipta kitaran jantung yang normal dengan memisahkan oxygenated blood dengan deoxygenated blood..mencipta apgar score yang normal untuk bergelar baby yang sihat.. (Apa yang aku merepek ni..hehe...) Apa yang hendak saya katakan adalah..dari hari kita dilahirkan kita telah diuji sehinggalah sekarang..  kita berjaya melepasi segala halangan.. That is the prove that we are the champion for our own life...

          Sejak dari kecil kita mempunyai pelbagai impian..tapi perasan tak..semakin kita dewasa..impian tersebut semakin berubah dan menjadi kurang.. Like it or not..today is not the time to set a dream..but a time to face the reality.. Kadang kala bila saya berfikir,realiti saya tidaklah seindah yang saya bayangkan selama ini. This three years as a student nurse had teach me a lot.. 

          In study,honestly I'm entering my comfort zone.. Saya selesa sangat sampaikan momentum untuk study tiada.. Saya menemui pelbagai jenis ragam manusia sepanjang 3 tahun ini. Saya kenal pesakit yang menghargai kerja kami,kenal pesakit dan relatives yang memandang rendah kerja kami,kenal pelbagai ragam jururawat terlatih,sister,matron,pengajar dan student nurse.. Masing-masing memberi cabaran yang berbeza kepada saya. 

          Bila bercerita soal hati pula,kadang kala saya terfikir saya tersilap membuat pilihan.. Tapi soal hati mana boleh memilih.. di luar kawalan.. Dan semua orang pun mengatakan saya silap.. Tapi nak buat macam mana,hati ini degil.. Walaupun kadang kala,terasa hendak berputus asa dan letting everything go..tapi rasa sangat susah.. Rasa sangat letih bila tiada yang memahami.. Sedangkan rasa dalam hati ini sama seperti rasa dalam hati mereka.. Tiada yang berbeza.. Mereka yang sering membezakannya...

          Saya pernah terasa letih yang teramat sangat sampaikan saya hendak tidur dan tak perlu bangun balik.. World outside there are too cruel for me.. Namun di saat kita berputus asa,ingatlah balik pada wajah-wajah yang tak pernah berputus asa terhadap kita.. Yes... indeed life is so cruel sometimes..but there are still somebody longing for you.. Mummy..daddy..my life is to make both of you proud..to make both of you smile.. Kenneth,Lenny,Yne and Jamas.. You guys had taught me a lot about love beyond boundaries.. telah mengajar saya bagaimana rasa berkawan..makna teman.. Angela..my little sister mengajar saya erti semangat untuk hidup..ketabahan..di saat nothing seems to be right.. Sarra dan Avyn mengajar saya ikhlasnya sebuah tawa.. make me laugh for what so ever reason..

        Sebenarnya kehadiran insan-insan inilah yang menjadikan saya seorang pemenang.. Menang menghadapi cabaran hidup.. Dan saya bersyukur kepada Tuhan for giving them to me... Dear Lord..help me to be the best daughter,sister,friend and mother... This is the matters of my heart.. Anda pun mempunyai soal hati masing-masing.. Apa pun dalam hati anda..joy or burden.. Its part of life.. Learn and enjoy it.. we are the winner of our own life..

Life is a promise.. fulfill it..


Friday, 30 November 2012

Dorcas Blog: Aduhh...OSCE lagi..

Dorcas Blog: Aduhh...OSCE lagi..:        OSCE atau nama panjangnya OBJECTIVE STRUCTURE CLINICAL EXAMINATION... Dari nama panjangnya sahaja kita dapat tahu peperiksaan ini dic...

Share a few words

Dorcas Blog: Cinta Sebaliknya...

Dorcas Blog: Cinta Sebaliknya...: Erti cinta dari perspektif saya...

Share a few words

Dorcas Blog: Nurses are STUPID???

Dorcas Blog: Nurses are STUPID???: 3 tahun da hampir berlalu. Hanya tinggal 2 bulan sahaja lagi untuk saya menamatkan pengajian saya. Tapi 2 bulan inilah masa yang paling krit...

Share a few words

Dorcas Blog: Marah?? When anger conquers you..

Dorcas Blog: Marah?? When anger conquers you..: Marah?? Rasanya semua orang pernah marah bukan.. Pernah seorang cikgu saya berkata bahawa,marah itu gila sementara.

Share a few words